torstai 14. marraskuuta 2013

ETÄTEHTÄVÄ - LUONNONKUIDUT



Luonnonkuiduista vaatetus- ja tekstiiliteollisuudessa on perinteisesti käytetty puuvillaa, pellavaa, villaa ja silkkiä. 

Noista mä valitstin esiteltäväksi villan ja pellavan.


VILLA



Villa on paljon käytetty tekstiilien raaka-aine. Villasta yleensä tulee heti mieleen lammas, mutta sitä saadaan myös monista muista eläimistä kuten alpakasta, vilkunjasta, laamasta, kamelista, kashmirvuohesta, angoravuohesta tai angorakanista.

Villa on myös lämmöneriste, sitä käytetään eniten neuleissa ja talvivaatteissa. (Hyvästä villakankaasta tehdään miesten pukuja.) Villalangan parhaita ominaisuuksia ovat lämpimyys ja kosteudenimemiskyky. Villaa voi venyttää jopa 70% pituudestaan ja se palautuu entiseen mittaansa. Villa ei ole sähköinen, lika irtoaa siitä helposti, eikä se rypisty.
Villa tuotteet tulee pestä varoen korkeintaan 40 °C :ssa vedessä. Pesuaineen tulee olla neutraali tai entistä villan pesuainetta.



PELLAVA



Pellava on yksivuotinen alle metrin korkuinen kuitu-ja öljykasvi. Sen oletetaan olevan peräisin Kaukasukselta ja sitä tiedetään jo viljelleen kivikaudella. Viljely on lisääntynyt vuosikymmenien tauon jälkeen myös Suomessa. (Suurimmat pellavan tuottajat ovat Kiina, Belgia, Ranska ja Venäjä.) Pellavan ominaisuuksiin kuuluu rypistyvyys, kaunis kiilto, lujuus, mutta heikko taivutuksen kesto ja hengittävyys. Siitä valmistellaan myös sairaalatekstiilejä, sillä pellavatekstiileillä on ainutlaatuinen antibakteerin ominaisuus. Pellavatekstiilejä käytetään myös rakentamisessa, ääneneristysmattona parketin alla ja lattiamattojen runkokerrokseen. Pellava kukka on väriltään sininen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti