sunnuntai 20. syyskuuta 2015

PELLAVA JA PUUVILLA

PUUVILLA :

Puuvilla on pehmeä kuitu, jota saadaan pensaina kasvavan puuvillakasvien siemenhahtuvista. Puuvillakuitu koostuu lähes pelkästään selluloosasta.

Puuvilla on maailman tunnetuin ja eniten tuotettu tekstiilikuitu.
Puuvillakuidut ovat puuvillakasvin siemenkarvoja. 
Kaikista tekstiilikuiduista noin 45% on puuvillaa.
Se ei ärsytä ihoa ja on hengittävä. Puuvilla on yleisin luontokuitu.
Sen hyviä puolia ovat hyvä kosteuden imukyky ja hyvä pesunkestävyys. Puuvillaa on helppo värjätä ja siinä on muutenkin hyvä hinta-laatu-suhde käsittelyprosessien takia. Se on lujaa ja kestävää kuitua, mikä ei sähköisty helposti.

Tärkeimmät puuvillantuottajamaat ovat Yhdysvallat, Kiina, Intia ja Pakistan. Ne tuottavat yli 60 % maailman puuvillasta. Puuvilla on monien Länsi- ja Keski-Afrikan maiden yksi tärkeimmistä vientituotteista.

PELLAVA:

Pellava  on yksivuotinen alle metrin korkuinen kuitu- ja öljykasvi. Pellava kuuluu Linaceae-heimoon, johon kuuluu noin 150 lajia ympäri maailmaa. Pellava kuuluu maailman vanhimpiin viljelykasveihin.

Pellavakuitua saadaan pellavakasvin varresta ja se on ns. runkokuitu. Pellavaa pidetään vanhimpana tekstiilikasvina. 

Pellava kankaana rypistyy helposti, eikä kestä koneellisen pesun rasitusta yhtä hyvin kuin puuvilla. Sen sileä pinta hylkii likaa ja sitä on helppo puhdistaa. Hyvän lämmönjohtokykynsä ansiosta pellava tuntuu helteelläkin viileältä.

Pellavaa viljellään laajalti eri puolilla maailmaa, ja nykyisin sen viljely on vuosikymmenien tauon jälkeen lisääntynyt myös Suomessa.

Pellavatekstiilejä käytetään myös rakentamisessa, ääneneristysmattona parketin alla ja lattiamattojen runkokerroksena.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti